Bezglutenske energetske pločice od smokava

Često ste u situaciji kada vam je potrebna dodatna doza energije? Puno planinarite, trčite, hodate…? Umjesto da kupujete gotove energetske pločice, jednostavno ih sami izradite. Za to će vam trebati svega nekoliko zdravih sastojaka, a bazu čine neizostavne sušene smokve.

Nakon što izradite energetske pločice, možete ih čuvati u hladnjaku do mjesec dana te posegnuti za njima kad god osjetite da vam nedostaje energije ili vas očekuje veći fizički ili mentalni napor. U trenucima kada vas uhvati želja za slatkim – slatkoća smokava i datulja, koje su prave riznice antioksidansa, puno su bolja opcija od, primjerice, mliječne čokolade i sladoleda. Zahvaljujući ovim pločicama imat ćete i dulji osjećaj sitosti.

Sušene smokve – bombice zdravlja!

U kolovozu i rujnu dozrijevaju nam superslatke smokve, prepune antioksidansa. I dok u svježim plodovima možete uživati mjesec-dva, tijekom ostatka godine možete konzumirati one sušene, koje su jednako zdrave. Zadovoljit će vašu potrebu za slatkim, opskrbiti vas potrebnom energijom i osnažiti vaš organizam, zbog čega su idealna baza za energetske pločice!

Sušene smokve obiluju bjelančevinama, ugljikohidratima, kalcijem, vitaminima K i E, željezom, magnezijem i kalijem. A, kad je riječ o vlaknima, sadrže ih više nego sve ostalo voće! Dakle, vaša će vam probava na njima biti jako zahvalna. Ovo voće sadrži i omega-6 masne kiseline te mineral stroncij, koji je jako važan za zdrave kosti. A može se pohvaliti i s više zdravih fenola nego što ih imaju zeleni čaj i vino. Usto, u sušenim smokvama gotovo da nema masnoća. A dobra je vijest i ta imaju niski glikemijski indeks, što znači da vam nakon njihove konzumacije neće porasti šećer u krvi.

Donosimo vam dva recepta za energetske pločice: u prvom su smokve kombinirane s hrskavim bučinim i suncokretovim sjemenkama, a u drugom dolaze u kombinaciji s različitim oraščićima, datuljama, cimetom i agavinim sirupom.

Pločice od smokava, pahuljica i sjemenki

Sastojci (za 16 pločica):
  • 2 šalice sušenih smokava
  • 1 šalica zobenih pahuljica
  • 2/3 šalice bučinih sjemenki
  • 2/3 šalice suncokretovih sjemenki
Priprema:
  1. korak: pekač ili lim za pečenje obložite pergament papirom. Stavite sušene smokve u blender pa ih izmiksajte tako da dobijete ljepljivu pastu.
  2. korak: prebacite pastu u jednu zdjelu pa dodajte zobene pahuljice te bučine i lanene sjemenke. Dobro izmiješajte.
  3. korak: dobivenu smjesu utisnite na lim ili pekač te poravnajte špatulom. Zatim prebacite u hladnjak na 1-2 sata da se energetska ploča stisne.
  4. korak: odvojite ploču s lima pa je narežite na 16 pločica (možete i na veće ili manje pločice, po želji). Zatvorite ih u neku staklenu posudu s poklopcem i čuvajte u hladnjaku do maksimalno mjesec dana.

Koristite ih po želji i nosite sa sobom u ruksaku ili torbi.

Pločice od smokava, datulja i oraščića

Sastojci (za 12 pločica):
  • 1 šalica sušenih smokava, ugrubo nasjeckanih
  • 1 šalica datulja, ugrubo nasjeckanih
  • 1 šalica indijskih oraščića
  • 1 šalica badema
  • ¼ šalice kokosova brašna
  • ½ žličice himalajske soli (ili manje)
  • 1 žličica cejlonskog cimeta
  • agavin ili javorov sirup (ili med po želji)
Priprema:
  1. korak: stavite smokve i datulje u multipraktik pa izmiksajte.
  2. korak: dodajte oraščiće i bademe, kokos, sol i cimet. Sve izmiksajte tako da dobijete ljepljivu smjesu. Ako primijetite da je smjesa suha, dodajte, žlicu-dvije agavina ili javorova sirupa.
  3. korak: utisnite smjesu u lim ili pekač, koji ste prethodno prekrili papirom za pečenje. Prebacite u hladnjak na 1-2 sata.
  4. korak: izrežite 12 pločica te ih pohranite u hladnjak. Čuvajte ih u zatvorenoj posudi.

 

Smokve – najslađe ljetno voće

Sočne, zdrave i ljekovite smokve

Smoothie bowl od smokve i kupina prava je ljetna poslastica 

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads